Sörök

Jómadár - Kölsch kézműves sör

JÓMADÁR

Kölsch stílusú világos, felsőerjesztésű sör

Alkohol: 5,1% V/V

Maláták: Pilseni maláta, Búza maláta, Müncheni maláta, Carapils maláta

Komló: Warrior, Spalt

Élesztő: YeastFlow – YF110

Kiszerelés: 0,5l CAN / 30l KEG

Ez a Jómadár elrepít egészen a Rajna menti Kölnig, ahol tradicionálisan több mint 100 éve készítik ezt a sört. Ízét a maláta és az élesztő tökéletes egyensúlya határozza meg, aranyló tükrössége és üdítő frissessége teszi egyedivé ezt a sört. Egy fecske nem csinál nyarat, de ez a Jómadár igen. Addig idd, amíg hideg!

Ami a sör mögött van:

Mindig is a tradicionális sörtípusok híve voltam. Szeretem, ha egy sörnek története van. Emiatt Kölsch már első kóstolásra a kedvenceim közé került.  Mélyebben  akkor kezdtem el foglalkozni  a stílussal, amikor egyetemen  szakdolgozati kísérletemben kisüzemi sörfőzdék számára applikálható élesztő szaporítást tűztem ki célul. Itt a kísérletek során a kölsch típushoz tartozó élesztő törzzsel végeztem a teszteket. Amikor sikerült nagyobb mennyiséget előállítani, a Monyoban le is főztünk belőle egy kölsch-t adhoc jelleggel, mivel az ottani srácok is odáig voltak a stílusért. Az első 1000 liter kb. azonnal elfogyott, így hamar azon kaptuk magunkat, hogy már 2000 literben főztük, és egy jó időre be is került az állandó szortimentbe. Azóta is  megmaradt a szerelem, és amikor a  Helka alapszortimentjét raktuk össze, számomra rögtön egyértelmű volt, hogy ott a helye, hiszen a könnyed, letisztult, frissítő  stílusjegyeivel tökéletes választás egy nyári meleg napon a Balaton partján. – Fülöp

Kleine Fische - Bajor búza kézműves sör

KLEINE FISCHE

Bajor búzasör

Alkohol: 5,5% V/V

Maláták: Müncheni maláta, Búza maláta, Carapils maláta, Malátázatlan Búza

Komló: Hallertau Mittelfrüh

Élesztő: YeastFlow – YF402

Kiszerelés: 0,5l CAN / 30l KEG

A Kleine Fische egy hamisítatlan bajor búzasör, melynek illat- és íz világában a banános és szegfűszeges aromáké a főszerep. Világos, ködös küllemét a búzamalatának és búzapehelynek köszönheti. Könnyed, frissítő élményt nyújt, igazi megváltás a nagy forróságban.

Ami a sör mögött van:

Amikor elkezdtem 2011-ben otthon főzni, rögtön a búza sör volt az első, amivel elkezdtem kísérletezni, mind belga mind bajor vonalon. Ennek a sörnek az érdekessége, hogy mikor betört a Covid járvány hazánkban is, újra elővettem régi sörfőző eszközeimet, és ezt főztem le elsőnek, és ez a recept maradt ugyanúgy mikor a Helka alap szortimentjébe kerestünk búza sört Fülöppel. Nem a klasszikus szalmasárga, mindenhol elterjedt bajor búzasört szerettük volna megalkotni, hanem egyik kedvencünk a Bayreuthban gyártott Maisel’s Weisse vonalán indultunk el. Ez kicsit sötétebb és erősebb is, mint a hazai piacon kapható legtöbb társa. Egészségetekre! – Alex

Kelén ipa kézműves sör

KELÉN

India Pale Ale típusú világos sör

Alkohol: 5,8% V/V

Maláták: Pale Ale maláta, Carapils maláta, Keksz maláta

Komló: Warrior, Falconer’s Flight

Élesztő: Fermentis – US-05

Kiszerelés: 0,5l CAN / 30l KEG

Már a britek is tudták, ha sok komlót főznek a sörbe, kibírja az Indiába tartó hosszú hajóutat. Hát ha még azt is tudták volna, hogy hidegen komlózva nem csak eltarthatóbb lesz, de sokkal izgalmasabb ízeket is varázsol a korsónkba, ma a tea helyett is ezt innák. Szerencsére mi rájöttünk, így a rengeteg komló adta frissítő citrusos és trópusi ízjegyek garantálják, hogy még véletlenül se maradj le erről a hajóról.

Ami a sör mögött van:

Amikor az alap szortimentünkön gondolkodtunk, egyértelmű volt, hogy a három sörből egy mindenképpen komlósabb tétel legyen, hiszen ez az új sör forradalom zászlóshajója. Nagyon sok kísérletezés és kóstolás után döntöttünk e mellett a nehezen beszerezhető komló blend mellett. Amit tudni kell a Falconer’s Flight nevű komlóról, hogy ez nem egy adott fajta fantázia neve, hanem több féle komló keverékéből áll. Neve tisztelgés egy amerikai sörfőző legenda előtt, akit Glen Hay Falconernek hívtak.