Sörök

Jómadár - Kölsch kézműves sör

JÓMADÁR

Kölsch stílusú világos, felsőerjesztésű sör

Alkohol: 5,1% V/V

Maláták: Pilseni maláta, Búza maláta, Müncheni maláta, Carapils maláta

Komló: Warrior, Spalt

Élesztő: YeastFlow – YF110

Kiszerelés: 0,5l CAN / 30l KEG

Ez a Jómadár elrepít egészen a Rajna menti Kölnig, ahol tradicionálisan több mint 100 éve készítik ezt a sört. Ízét a maláta és az élesztő tökéletes egyensúlya határozza meg, aranyló tükrössége és üdítő frissessége teszi egyedivé ezt a sört. Egy fecske nem csinál nyarat, de ez a Jómadár igen. Addig idd, amíg hideg!

Ami a sör mögött van:

Mindig is a tradicionális sörtípusok híve voltam. Szeretem, ha egy sörnek története van. Emiatt Kölsch már első kóstolásra a kedvenceim közé került.  Mélyebben  akkor kezdtem el foglalkozni  a stílussal, amikor egyetemen  szakdolgozati kísérletemben kisüzemi sörfőzdék számára applikálható élesztő szaporítást tűztem ki célul. Itt a kísérletek során a kölsch típushoz tartozó élesztő törzzsel végeztem a teszteket. Amikor sikerült nagyobb mennyiséget előállítani, a Monyoban le is főztünk belőle egy kölsch-t adhoc jelleggel, mivel az ottani srácok is odáig voltak a stílusért. Az első 1000 liter kb. azonnal elfogyott, így hamar azon kaptuk magunkat, hogy már 2000 literben főztük, és egy jó időre be is került az állandó szortimentbe. Azóta is  megmaradt a szerelem, és amikor a  Helka alapszortimentjét raktuk össze, számomra rögtön egyértelmű volt, hogy ott a helye, hiszen a könnyed, letisztult, frissítő  stílusjegyeivel tökéletes választás egy nyári meleg napon a Balaton partján. – Fülöp

Kleine Fische - Bajor búza kézműves sör

KLEINE FISCHE

Bajor búzasör

Alkohol: 5,5% V/V

Maláták: Müncheni maláta, Búza maláta, Carapils maláta, Malátázatlan Búza

Komló: Hallertau Mittelfrüh

Élesztő: YeastFlow – YF402

Kiszerelés: 0,5l CAN / 30l KEG

A Kleine Fische egy hamisítatlan bajor búzasör, melynek illat- és íz világában a banános és szegfűszeges aromáké a főszerep. Világos, ködös küllemét a búzamalatának és búzapehelynek köszönheti. Könnyed, frissítő élményt nyújt, igazi megváltás a nagy forróságban.

Ami a sör mögött van:

Amikor elkezdtem 2011-ben otthon főzni, rögtön a búza sör volt az első, amivel elkezdtem kísérletezni, mind belga mind bajor vonalon. Ennek a sörnek az érdekessége, hogy mikor betört a Covid járvány hazánkban is, újra elővettem régi sörfőző eszközeimet, és ezt főztem le elsőnek, és ez a recept maradt ugyanúgy mikor a Helka alap szortimentjébe kerestünk búza sört Fülöppel. Nem a klasszikus szalmasárga, mindenhol elterjedt bajor búzasört szerettük volna megalkotni, hanem egyik kedvencünk a Bayreuthban gyártott Maisel’s Weisse vonalán indultunk el. Ez kicsit sötétebb és erősebb is, mint a hazai piacon kapható legtöbb társa. Egészségetekre! – Alex

Kelén ipa kézműves sör

KELÉN

India Pale Ale típusú világos sör

Alkohol: 5,8% V/V

Maláták: Pale Ale maláta, Carapils maláta, Keksz maláta

Komló: Warrior, Falconer’s Flight

Élesztő: Fermentis – US-05

Kiszerelés: 0,5l CAN / 30l KEG

Már a britek is tudták, ha sok komlót főznek a sörbe, kibírja az Indiába tartó hosszú hajóutat. Hát ha még azt is tudták volna, hogy hidegen komlózva nem csak eltarthatóbb lesz, de sokkal izgalmasabb ízeket is varázsol a korsónkba, ma a tea helyett is ezt innák. Szerencsére mi rájöttünk, így a rengeteg komló adta frissítő citrusos és trópusi ízjegyek garantálják, hogy még véletlenül se maradj le erről a hajóról.

Ami a sör mögött van:

Amikor az alap szortimentünkön gondolkodtunk, egyértelmű volt, hogy a három sörből egy mindenképpen komlósabb tétel legyen, hiszen ez az új sör forradalom zászlóshajója. Nagyon sok kísérletezés és kóstolás után döntöttünk e mellett a nehezen beszerezhető komló blend mellett. Amit tudni kell a Falconer’s Flight nevű komlóról, hogy ez nem egy adott fajta fantázia neve, hanem több féle komló keverékéből áll. Neve tisztelgés egy amerikai sörfőző legenda előtt, akit Glen Hay Falconernek hívtak.

Elmúltál már 18 éves A weboldalunk csak 18+ éves személyeknek látogatható. Kérlek, erősítsd meg a korod, hogy a tartalmakat láthasd vagy kattints a "Kilépés" gombra.